Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to všechno začalo

 

Ochotnické divadlo v Želivě znovu ožívá...
 S myšlenkou založit soubor jsme si pohrávali téměř tři roky a v září roku 2010 jsme záměr začali realizovat. V říjnu jsme měli už dvanáct ochotníků, vytištěnou a namnoženou hru a rozdělovaly se role. Začalo zkoušení a nacvičování – jen tak - , bez předchozích znalostí a zkušeností, jen s nadšením a elánem. A jak se nám to povedlo, to už jste mohli posoudit sami. V pátek 6. května 2011 jste možná někteří z Vás zavítali do želivského kulturního domu a tam shlédli premiéru divadelní komedie ze současnosti „Podhorský penzion.“ Sehráli ji členové nově založeného Divadelního ochotnického spolku „Želiváci.“ Rekordní návštěvu premiéry nám mohli závidět i profesionálové, přišlo se na nás podívat víc než 200 diváků.  
Jak dokládá kronika, ochotnické divadlo mělo tady u nás v Želivě velkou tradici. V klášteře se hrálo dokonce už v 17. století. Pak v roce 1920 založil řídící učitel František Kořenář se svojí manželkou ochotnický spolek Tyl se sídlem na Kocandě. Naproti tomu existoval od roku 1923 v klášteře ochotnický odbor Orla. Neustálé dohady mezi oběma spolky donutily funkcionáře ke sloučení, ke kterému došlo po druhé světové válce, v roce 1946. Vznikl tak „Ochotnický spolek Tyl v Želivě“, jehož prvním předsedou byl páter Karel Příhonský a dlouholetým režisérem pan František Šimůnek. Divadlo se pak dál hrálo i pod hlavičkou osvětové besedy při místním národním výboru, a to až do roku 1960, kdy poslední hrou se zpěvy byl Podskalák. Z mnoha dalších her mohu jmenovat například Muzikantskou Lidušku, Perly panny Serafinky, Sto dukátů za Juana nebo Lucernu.
A tím více nás těší, že můžeme na tuto krásnou tradici navázat a rozdávat radost a zábavu. Že díky nám, můžete Vy - naše skvělé a vděčné publikum zapomenout chvíli na starosti všedního dne a přijít se společně s námi pobavit a zasmát. Nic se nevyrovná pocitu při pohledu na rozesmáté tváře našich diváků!  
Jak již bylo řečeno, náš spolek byl založen dvanácti divadelními nadšenci, jmenovitě: Pavel Novák, Helena Vacková, Michael Líbl, Tereza Veselá, Dominika Špetlová, Petra Karásková, Dana Točíková, Iva Veselá, Martin Vidovič, Martina Petrová, Pavla Špetlová a Dana Nováková. A postupem času se přidalo ještě pár milých lidí: Jan Vojtěch, Pavla Beranová, Jaromír Cihlář, Radek Dolejš a Ladislav Farka, občas také jako hostující např. Michal Dlouhý...
Velmi doufáme, že jsme si již svou činností získali několik věrných příznivců a budeme se snažit rozdávat radost i v dalších divadelních taškařicích...